Szafy chłodnicze – czym się kierować przy zakupie?

0
327

Szafa chłodnicza to podstawowy element wyposażenia lokalu gastronomicznego oraz sklepu spożywczego. Jej najważniejszym zadaniem jest utrzymanie świeżości produktów. W efekcie pozwala ona zadbać o wysoką jakość produktów, a także bezpieczeństwo klientów. Odpowiednio dobrane mroźnie pozwalają również zminimalizować straty. Jakie czynniki brać przy wyborze szafy chłodniczej?

Układ chłodzenia — statyczny czy dynamiczny?

Warto pamiętać, że mroźnie mogą mieć różne układy chłodzenia: statyczne lub dynamiczne. Ten pierwszy występuje w tańszych modelach szaf chłodzących. Zachodzi w nich jedynie naturalna konwencja, a to sprawia, że temperatura w górnej części urządzenia jest wyższa niż w dolnej. Dodatkowo przy otwieraniu drzwi wnętrze chłodziarki szybko się ociepla. Dlatego lepszym rozwiązaniem może być więc zakup szafy chłodzącej z wentylatorem, który wspomaga cyrkulację powietrza.

Bardziej skuteczne jest chłodzenie dynamiczne. W tym przypadku szafa chłodnicza wyposażona jest w specjalny system cyrkulacji, który ułatwia utrzymanie stabilnej temperatury w całej komorze. Jak to możliwe? Urządzenie, wyposażone w taki system, blokuje ruch w chłodziarce już w momencie uchylenia drzwi. W efekcie mroźnia staje się dużo bardziej wydajna i bezpieczniejsza dla produktów.

Jak dobrać wielkość szafy chłodniczej?

Rozmiar szafy należy dobrać do wielkości lokalu, a także jego potrzeb. Warto pamiętać, że mroźnie mają podane kilka rodzajów wymiarów. Należy wziąć pod uwagę:

  • wymiary zewnętrzne urządzenia — określą rozmiar całego urządzenia,
  • wymiary wewnętrzne – określą rozmiar komory chłodniczej,
  • pojemność brutto ­– objętość komory chłodniczej,
  • pojemność netto – to objętość po odjęciu objętości półek i innych komponentów wewnętrznych.

Warto również pamiętać, że na pojemność szafy chłodniczej mają wpływ nie tylko jej wymiary, ale też typ i układ półek, a także liczna prowadnic, które ułatwiają organizację wnętrza komory.

Szafy chłodnicze – na co zwrócić uwagę?

Obecnie na rynku występuje wiele rodzajów chłodziarek. Różnią się one między sobą wieloma parametrami. Dlatego przy zakupie szafy chłodzącej warto zwrócić również uwagę na:

  • materiał wykonania,
  • poziom szumu,
  • klasa energetyczna,
  • klasa klimatyczna,
  • system No Frost,
  • system odparowania skroplin.

Te wszystkie parametry ułatwią dobór urządzenia, który będzie dopasowany do wszystkich potrzeb danego lokalu. W przypadku ograniczonego budżetu warto się zastanowić, które aspekty będą najważniejsze i na nich się skupić. Wówczas wybrany model szafy chłodzącej na pewno spełni swoją funkcję.
Sprawdź szafy chłodnicze w sklepie Invest Horeca!